Saturday, December 18, 2010

Jõulukuu Rootsi Moodi

Kuigi jõule tähistatakse üle kogu maailma, on igas riigis traditsioonid ikka pisut erinevad kui mujal. Panen kirja mõned tähelepanekud Rootsimaiste jõulude kohta. :)

Nii nagu Eestiski, alustavad esimesed jõulutooted poodidesse hiilimist juba oktoobris, aga keegi ei pea ju seda aega veel päris jõuluks. See õige jõulumöll läheb lahti ikka novembri lõpus, esimese advendi ajal.

Korraga ilmuvad poodidesse jõuludekoratsioonid, kaupa on rohkem kui muidu ja kuigi Rootsis on muusikat üsna harva kuulda, võib mõnest poekesest sellegipoolest paar jõululikku nooti kõrvaga kinni püüda. Nüüd pole see enam tavaks, aga vanasti oli esimene advent päev, mil kõik poeomanikud oma vaateaknad avasid, et oma eelnevalt kadrinatega peidetud ettevalmistatud aknad publikule vaatamiseks välja panna. See oli väga eriline päev eriti just lastele. Mõtle, kui põnev oli linnas ärevalt oodata, kuni kardinad eest tõmmati ja siis ühe akna juurest teise juurde joosta ja muudkui kõiki neid imelisi kingipakke, jõuluvanasid ja maiustustehunnikuid uurida. Göteborgis mõnes kohas minu teada veel tehakse seda, aga kahjuks on kommertsmaailm enamjaolt selle armsa traditsiooni ära söönud.

See aga ei tähenda, et kogu maailm ühtäkki ei säraks ja sätendaks! Poed ja tänavad on tulukestega kaetud, akendel põlevad kolmnurkjalal elekriküünlad ja jõulutähed. Ehitud kuuski võib leida nii poodidest, linnaväljakutelt, kodudest, eramajade aedadest kui ka korterelamute sisehoovidest. Õhtu on imeilus, kõikjal on tulekesed!

Kui jutt juba tuledesärale läks, siis ei saa jätta mainimata Lisebergi lõbustuspargi jõuludekoratsioone. See on eriline vaatemäng tuhandete ja tuhandete tuledega (kõik rohelise energia peal ;) ) ja muude jõuluatraktsioonidega. See pidavat imeilus olema ja juba teist aastat ihkan sinna minna, aga Göteborg jääb ikka kuidagi kättesaamatuks just jõuluajal. Aga ükskord ma lähen sinna kindlasti!

Igas kodus mängib tähtsat rolli advendiküünalde olemasolu. Rootslastel on omamoodi advendiküünlaalus- see on neljakandiline metallist (või keraamiline) karbike, kus on loomulikult koht neljale pikale küünlale ja terve karbi sisu täidetakse sambla, pisikeste kärbseseente ja päkapikukujudega. Ma muudkui käisin poes ja mõtlesin, et mis värk neil selle samblaga on, et seda igal pool kottide kaupa müüakse, kuni Alexander tahtis ka seda äkitselt ostma hakata. Siis ta seletaski, et neil on selline armas (kuigi minu meelest küllaltki tuleohtlik- küünlad ja sammal?! :D) komme. Siiski on meil kodus karbike küünaldega, aga sammal ja seened sinna sel aastal ei jõua.

Küünlaid kannab peas pärja sees ka Santa Lucia. Luutsinapäev on Rootsis populaarne, eriti muidugi laste seas. Lasteaiad ja koolid tähistavad luutsinapäeva kontsertidega, kus lapsed laulavad traditsioonilisi jõulu- ja luutsinapäeva laule. Igal tüdrukul on seljas valge Luciarüü ja peas küünlakroon, poisid riietuvad enamasti kas päkapikkudeks või piparkoogimehikesteks. Eelmisel aastal sain luutsinapäevast osa Göteborgi ostukeskuses Nordstanis, kui sattusin juhtumisi nägema lava ja valgesse rõivastatud tüdrukuid, kes mitmeid ilusaid laule esitasid. Sel aastal kuulsin katkendeid nagu "Saaantaaaa Luuuciiiaaaa..." koolis, kui SFI õpilased mööda koridore käisid ja laulsid.
Kõik on ju Lucia-looga tuttavad, aga huvitaval kombel ei olnud selle kena traditsiooni algatajaks Rootsis mitte katoliku kirik, vaid hoopis üks kohalik ajaleht, mis 1928. aastal korraldas Lucia-võistluse. See sai aga nii populaarseks ürituseks, et nüüdseks on luutsinapäevast saanud riiklikult tähistatav püha.

Huvitav on veel mainida, et Rootsis valitakse igal aastal "aasta jõulukingid", mis on siis aasta populaarseimad jõuluostud. Sel aastal oli mul tore võimalus tööl ühte nendest aasta jõulukinkidest poes demonstreerida- Tassimo kohvimasin on nimelt selle aasta jõulukink. :) Lisaks olen kuulnud veel räägitavat ka SmartPhonest.

Mulle meeldib ka jõuluposti idee, mida siin rakendatakse. Jõuluajal müüakse (siseriiklikult) jõulupostmarke, mis on veidi odavamad kui tavalised margid. Nende jõulumarkidega kirjad saab seejärel postitada erilistesse jõulupostkastidesse, mis on suured ja punased ja jõululikud. :) Ma ei teagi nüüd täpselt, kas need postkastid viivad nüüd kirjad eriti ruttu kohale või saabuvad need kirjad hoopis täpselt 24. detsembri hommikul, aga mulle juba niisama meeldib neid punaseid ja erilisi postkaste vaadata. :D


Ja lõpetuseks muidugi toit! Jõulukuu vältel süüakse palju kõiksugust head kraami- nagu igal pool maailmas. :D Piparkoogid ja mandariinid on loomulikult menüüs, aga lisaks neile küpsetatakse lussekattereid (vt eelmine postitus), juuakse erilist tumedat jõulujooki Julmust (naaatuke nagu kunagine jõulukali, aga siiski mitte päris see. Ja glögi juuakse loomulikult ka.)Shokolaadikommid on põhiline jõulutoit- assortiilarbid Paradis ja Aladdin Maraboult on rahva (ja ka minu :D) lemmikud. Nämmm-nämmm! :D Või nagu rootslased ütleks- Mums! :D

No comments: